Watch Al Jazeera Live Online
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.
Al Jazeera,arabic here.

Bulgaria Times

"Сега, когато "Ал Джазира" говори, светът слуша."

Qatar,Doha

Al Jazeera,english - online
Al Jazeera,arabic - online

сряда, 21 септември 2011 г.

Генералният директор "Ал Джазира" подаде оставка

Генералният директор "Ал Джазира" подаде оставка

Автор: Асошейтед прес

© Снимка: БГНЕС

Генералният директор на катарската телевизия "Ал Джазира" Уадах Ханфар подаде вчера оставка след осем години начело на влиятелната медийна група.

Оставката на Ханфар идва след публикувани от "Уикилийкс" документи, според които той поддържал близки контакти със САЩ и се съгласил да махне съдържание заради американски възражения. Според американски дипломатически грами от 2010 г., Ханфар е бил в постоянен контакт с Разузнавателното управление на
министерството на отбраната на САЩ, отговарял е на оплакванията на САЩ за негативни репортажи и е обещал да смекчи тона на някои материали в уебсайта на телевизията.

Ханфар изрази желание да подаде оставка през юли и напускането на поста бе решено още преди месец, за да се осигури плавен преход, гласи изявление на "Ал Джазира". Според грамата на американското посолство в Доха, материалът на уебсайта "Показания на живо относно Тал Афар" показва 10 свидетели, разказващи за американските военни операции в Ирак. Ханфар "прегледал материала и не разрешил да бъдат показани две ранени деца в болницата и жена със сериозна рана на лицето."

В "Туитър" Ханфар оправдава оставката си с необходимостта от "обновяване и промяна" на телевизията и коментира връзката между американските дипломатически грами и напускането на поста: "Забавлявам се от всички слухове защо съм подал оставка". Англоезичният канал на "Ал Джазира" има ограничен достъп до американските зрители. Телевизията, която е собственост на
катарското правителство, поздрави Ханфар за "изключителния му принос" и определи за негов наследник катарския бизнесмен и член на кралското семейство шейх Ахмед бен Джасем бен Мохамед ал Тани.

бнр / Al Jazeera TV

Няма коментари:

Публикуване на коментар