Watch Al Jazeera Live Online
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.
Al Jazeera,arabic here.

Bulgaria Times

"Сега, когато "Ал Джазира" говори, светът слуша."

Qatar,Doha

Al Jazeera,english - online
Al Jazeera,arabic - online

петък, 23 септември 2011 г.

Внезапната оставка на генералния директор на “Ал Джазира” Уадах Ханфар предизвика сътресения в арабския медиен свят

Идва ли краят на ерата Ал Джазира?

23 Септември 2011

сп. Форин полиси

Блейк Хауншъл

Внезапната оставка на генералния директор на “Ал Джазира” Уадах Ханфар предизвика сътресения в арабския медиен свят и засили спекулациите дали относителната свобода, на която се радваше сателитната мрежа, е към своя край.

За осем години начело на телевизията Ханфар я превърна в машина за новини в Близкия изток и останалата част от света, разгневявайки САЩ и почти всички арабски режими и макар че може да се поспори, помогна за свалянето на някои от тях. Той председателстваше откриването на англоезичния канал на “Ал Джазира”, възхвалявания международен медиен продукт, който наскоро нахлу на американския кабелен пазар след години на фактически бойкот. Арабскоезичните репортери на “Ал Джазира” поеха големи рискове, за да предават новините не само по време на Арабската пролет. Някои от тях платиха с живота си.

Ханфар е на върха на кариерата си. Защо подаде оставка? В прощалната си бележка към персонала той обяснява, че решил да продължи напред и обмислял от известно време идеята да напусне. “При назначаването ми двамата с президента си поставихме за цел да превърнем “Ал Джазира” в световен медиен лидер и единодушно смятаме, че този резултат е постигнат и организацията е в стабилна позиция”, пише Ханфар.

Това ли е обаче цялата история? Разпространяват се няколко теории, нито една от които не се основава на вътрешна информация. Така че, не е ясно какво следва. Един от възможните ключове за разгадаване на казуса е назначаването на Ахмед бен Джасем бен Мохамед ал Тани, който е член на кралското семейство, на мястото на Ханфар. Ал Тани не е журналист, той е изпълнителен директор на производителя на природен газ “КатарГаз”. Това може да не означава нищо, имайки предвид, че президент е друг член на кралското семейство - Хамад бен Тамер ал Тани. Перспективите със сигурност обаче не са добри.

Вече има достатъчно големи основания да се оспорва колко голяма е всъщност редакционната независимост на телевизията. Според Държавния департамент на САЩ “Ал Джазира” е инструмент на катарската външна политика. Американска грама от ноември 2009 г. твърди, че страната от Персийския залив използва телевизията като “разменна монета, за да възстанови отношенията си с други страни, подразнени от репортажите на “Ал Джазира”, сред които САЩ. “Ал Джазира отделя подозрително малко време на политиката в Персийския залив, а след сближаването на Катар със Саудитска Арабия критиките срещу саудитското кралско семейство драстично намаляха.

През последните седмици арабският свят обсъждаше подробностите около разговорите между американски официални лица и изпълнителни директори на “Ал Джазира”, сред които и Ханфар. Според грама от октомври 2005 г. американски служители представили на Ханфар доклад на американското военно разузнаване, в който се отправяли критики срещу отразяването на определени събития от “Ал Джазира”, след което Ханфар се съгласил да бъдат свалени от сайта на медията слайдове с провокативен характер. Грамата бе извадена от контекста от критици на телевизията, които виждат в нея доказателство за конспирацията между Катар и ЦРУ за манипулиране на арабите в полза на американските външнополитически цели.

Мидъл Ист Онлайн (Middle East Online) излиза със заглавие “Уикилийкс сваля директора на Ал Джазира.” Въпреки че Ханфар трябваше да подаде оставка заради полемиката около грамите, които накърниха доверието в “Ал Джазира” в някои среди, това не променя факта, че той ще бъде заменен от член на катарското кралско семейство. Мидъл Ист Онлайн съобщава, че неназовани катарски официални лица от известно време обмисляли да уволнят Ханфар заради предполагаем спор с Азми Бишара, палестински интелектуалец и бивш член на Кнесета, който живее в Доха (и често се появява по “Ал Джазира”).

Така че, може би става дума за нещо друго. След като през изминалите месеци гледах отразяването на събитията по “Ал Джазира”, останах с убеждението, че до известна степен тя се е разделила с претенциите за независимост и понякога изглежда като официална телевизия на катарското външно министерство. Например отразяването на събитията в Либия бе изключително пресилено, имаше ентусиазирано ликуване за бунтовниците, а случайно Катар бе замесен в свалянето на Кадафи. Когато Катар посредничеше за мирно споразумение между враждуващите фракции в Дарфур, “Ал Джазира” промени обичайната си програма за два часа, за да огласи комюникето. И както мнозина забелязаха, обикновената агресия по арабския канал осезаемо отсъстваше, когато ставаше въпрос за Бахрейн.

Трудно е да си представим как толкова енергичен човек като Ханфар, който има ясни идеологически предпочитания, ще се примирява с нещо подобно твърде дълго. Така че може би просто не е искал да се съобразява с нечии правила. Каквато и да е причината, арабите ще следят отблизо дали наследникът му ще ореже крилата на “Ал Джазира”.

БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар